Wat is vastzittende hoest?

Vastzittende hoest ziet men als de productieve hoest omdat het een nuttige functie heeft. Doordat we slijm ophoesten verschonen we onze longen van irriterende stoffen. Vaak hoef je maar enkele keren achter elkaar te hoesten alvorens het resultaat oplevert. In combinatie met koorts kan vastzittende hoest duiden op een infectie aan de luchtwegen. Soms is het lastig om slijm op te hoesten, dan spreken we van taai slijm.
Kenmerken:
  • De “productieve hoest”
  • Overtollig slijm aanwezig
  • Stomen, gorgelen met zout of een product tegen hoest geeft verlichting

Hoe ontstaat vastzittende hoest?

We hoesten om de luchtwegen op een natuurlijke manier schoon te houden van bacteriën en virussen. Een ontsteking in de bijholte, keel of longen kan leiden tot vastzittende hoest. Ook griep, verkoudheid en astma kunnen klachten veroorzaken. Je kunt vastzittende hoest nooit met zekerheid voorkomen, maar je kunt wél de kans verkleinen door je weerstand te verhogen. Bij een lage weerstand ben je namelijk vatbaarder voor een infectie.

Wat kan ik doen tegen vastzittende hoest?

Vastzittende hoest is een vervelende kwaal waar je verschillende dingen tegen kunt doen. Probeer om te beginnen stoffige en rokerige ruimtes te vermijden. Kost het je moeite om het slijm op te hoesten, dan kan het helpen om een traditioneel kruidengeneesmiddel te nemen zoals Prospan hoestsiroop. Prospan bevat het unieke Klimop- Extract EA575. Dankzij deze speciale samenstelling kan Prospan vastzittende hoest effectief behandelen. Naast een hoestsiroop heeft ook stomen een positieve werking bij taai slijm. Lees hier handige tips hoe je het beste kunt stomen.
Door al het hoesten heeft je keel behoorlijk te lijden. Je kunt keelpijn verzachten met een dropje, thee of een lepel honing. Let op; geef kinderen jonger dan 1 jaar geen honing. Honing kan besmet zijn met sporen van de bacterie Clostridium botulinum.

Is vastzittende hoest hetzelfde als slijmhoest?

Vastzittende hoest is hetzelfde als slijmhoest. Heb jij geen slijm bij het hoesten? Mogelijk heb je dan last van kriebelhoest of droge hoest. Bekijk hier de kenmerken van kriebelhoest of droge hoest.

Kenmerken van slijm

Waarom hoest ik groen slijm op?
Over het algemeen gaat groen slijm gepaard met een bacterie- of schimmelinfectie en is het bedoeld om je lichaam te beschermen tegen “indringers”. Meestal is de kleur van het slijm in het begin lichtgroen en verandert de kleur naarmate de verkoudheid vordert in een donkergroene kleur.
Wat betekent wit slijm?
Wit slijm komt in sommige gevallen voor bij zwangere vrouwen door een verandering van de hormoonhuishouding. Ook kan wit slijm voorkomen bij mensen die te veel zuivel hebben gegeten.
Waarom hoest ik bruin slijm op?
Als je bruin slijm ophoest betekent dit vaak dat er bloed aanwezig is. Bruin of roodachtig slijm hoeft niet direct een reden tot paniek te zijn. Bloedvaten in je neus zijn zeer kwetsbaar wat als snel kan zorgen voor een bloedneus. Hoest je rood slijm/bloed op? Raadpleeg dan een arts.
Wat is taai slijm?
Door een ontsteking aan de bronchiën kan het slijmvlies te veel slijm aanmaken. Hierdoor kan het slijm dik, plakkerig of taai worden, waardoor het lastig is om op te hoesten.

Waarom ben ik benauwd door slijm in mijn keel?

Je kunt benauwd raken door slijm in je keel. Typerend zijn de brok in je keel en de drang om slijm op te hoesten terwijl dit niet lukt. Door al het slijm heb je het idee dat je onvoldoende lucht binnenkrijgt wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en benauwdheid. Heb je last van (acute)benauwdheid? Neem dan contact op met de huisarts.

Hoe kan ik vastzittende hoest in het vervolg voorkomen?

Vastzittende hoest kun je nooit met zekerheid voorkomen, maar je kunt wel een aantal maatregelen nemen om weerbaarder te worden tegen virussen en bacteriën.
  • Niet roken
  • Ventileer je huis
  • Vermijd stoffige ruimtes
  • Geef je stem voldoende rust
  • Ga naar buiten om te sporten
  • Eet gezond
Traditioneel Kruidengeneesmiddel met Hedera Helix ((klimop) droogextract 5-7,5:1) = Uniek Prospan extract EA575. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 4 jaar (stickpack 6 jaar). Lees voor gebruik de bijsluiter.