Wat is hoest?

Hoest, we hebben er allemaal wel eens last van. Het begint als een onschuldig kuchje en kan uitlopen tot een vastzittende slijmhoest. Het liefst wil je dat het zo snel mogelijk weer overgaat, het kost veel energie en soms krijg je ook nog last van je keel. Toch heeft hoesten, en dan met name een slijmhoest, een functie. Deze productieve hoest maakt de luchtwegen namelijk schoon. Doordat je het slijm ophoest neemt het stof, andere deeltjes en natuurlijk het slijm zelf weg uit de keel, luchtpijp en longen. Hoewel het soms pijnlijk zal zijn, is het belangrijk om het ophoesten van het slijm te ondersteunen, in plaats van de hoestprikkel te onderdrukken.
Het kan ook voorkomen dat je moet hoesten zonder dat er slijm mee naar boven komt, dat noemen we een niet-productieve of droge kriebelhoest. Bij droge kriebelhoest is het slijmvlies van de keelholte geprikkeld wat leidt tot hoesten, of soms tot een hoestaanval. Echter mist bij deze hoest het doel van het schoonmaken van de luchtwegen omdat er niets opgehoest wordt. Het hoesten heeft hiermee eigenlijk geen nut. Vooral s ‘avonds en s ‘nachts is dit erg vervelend en kan het je uit je slaap houden.

Wat is de oorzaak van hoest?

De meest voorkomende oorzaken voor hoest zijn een virale infectie of een verkoudheid. Als ons immuunsysteem in orde is, zorgt onze afweer er in het algemeen voor dat de ziekteverwekkers worden opgeruimd. Maar juist in de verkoudheidsperiode kan het immuunsysteem verzwakt zijn. Kom je op dat moment in aanraking met virussen dan hebben deze vrij spel en kunnen ze gemakkelijker je lichaam binnendringen. Daar kunnen ze een ontsteking van de luchtwegen veroorzaken. Het slijmvlies dat zich aan de binnenkant van de luchtwegen bevindt, wordt hierdoor geprikkeld en maakt extra slijm aan. Je lichaam wil dit slijm graag zo snel mogelijk wegwerken, daardoor ontstaat de hoestprikkel.
Een andere oorzaak voor hoest kunnen prikkelende stoffen zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan rook van sigaretten of van vuur, maar ook stof en pollen of chemische stoffen als chloor. De kleine deeltjes van deze stoffen komen via de luchtwegen in onze longen terecht. Door middel van een productieve hoest worden de luchtwegen gezuiverd van deze stoffen.

Ik heb pijn bij het hoesten. Wat moet ik doen?

Hoest is natuurlijk nooit fijn, helemaal niet als het hoesten pijn doet. Waar komt die pijn dan vandaan? De pijn komt waarschijnlijk voort uit de aanspanning van de spieren rond de borstkas. Als je hard moet hoesten, span je de spieren rond je borstkas extra aan. Als je die spieren normaal niet vaak gebruikt, raken de spieren overbelast en kan er spierpijn ontstaan. Iedere keer als je hoest, ervaar je de pijn die voortkomt uit je spieren. Wat kun je hieraan doen?

  • Probeer zoveel mogelijk rust te nemen, zodat je spieren kunnen herstellen van de overbelasting.
  • Daarnaast kun je een zelfzorgmiddel gebruiken dat slijmverdunnend werkt. Dit helpt om het slijm gemakkelijker op te hoesten, waardoor je minder kracht nodig hebt.
Ben je erg benauwd of heb je last van pijn en druk op de borst neem dan contact op met je huisarts.

Waarom blijf ik hoesten?

Als je last hebt van hoest gaat het meestal binnen 2 tot 3 weken vanzelf weer over. Toch kan het zijn dat een hoest langer aanhoudt. Je hoeft je hier in de meeste gevallen geen zorgen om te maken. In de zogenaamde genezingsfase hoort de hoest weer wat droger te worden en hoef je ook minder vaak te hoesten. Deze laatste fase kan nog 8 weken duren. Voel je jezelf niet lekker en blijf je langer dan 3 weken slijm ophoesten, neem dan contact op met je huisarts.

Waarom heb ik keelpijn na het hoesten?

Als je al een tijdje aan het hoesten bent, kun je daar een schrale keel van krijgen met keelpijn tot gevolg. Het vele hoesten zorgt ervoor dat de slijmvliezen in mond en keel uitdrogen. In sommige gevallen kan de schrale keel zelfs weer leiden tot meer (kriebel)hoest.

Je kunt de keelpijn verzachten door thee met honing of een dropje te nemen. Drink je graag zuivel? Sla dat dan het liefst even over. Melkproducten bevorderen de slijmproductie waardoor je vaker moet slikken. Voorkom extra irritatie door rook te vermijden en ruimtes waar je je in bevindt goed te ventileren.

Wat is eigenlijk de reden dat je zo lang blijft hoesten?

Als je aanhoudend blijft hoesten heeft dat misschien een andere onderliggende oorzaak dan alleen een virusinfectie. Het kan voorkomen dat je een bacteriële infectie hebt opgelopen, deze infectie kan in sommige gevallen behandeld worden met antibiotica. Een andere oorzaak kan astma zijn. Mensen met astma kunnen last hebben van chronische hoest. Deze hoest is meestal droog en wordt vaak erger bij inspanning. Maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.

Waarom hoest ik ’s nachts?

Hoewel hoest gedurende de dag al erg vervelend is, wordt het nog vervelender als het je ’s nachts wakker houdt. Soms lijkt het zelfs of de hoest in de nacht erger wordt. Waarom hoesten we ’s nachts vaker en harder? Het heeft te maken met de plooiing van je longen. Als we verkouden zijn ontstaat er vocht en slijm in onze longen. Overdag zakt het vocht onderin de longen, maar zodra je in bed gaat liggen loopt het vocht omhoog langs de wand van de longen. Je lichaam wil het vocht en slijm uit de longen wegwerken, daarom ga je hoesten.
Heb je ’s nachts last van een droge hoest - een niet-productieve hoest waarbij geen slijm opgehoest wordt - dan kan het zijn dat de luchtvochtigheid op de slaapkamer te laag is. Door de droge lucht kunnen de slijmvliezen in je mond en keel uitdrogen waardoor je last krijgt van een kriebel in de keel. De kriebel zorgt ervoor dat je moet hoesten als je wilt gaan slapen. Er zijn manieren om je lichaam te ondersteunen zodat je minder hoeft te hoesten. Zorg ervoor dat je hoofd en romp iets hoger liggen dan de rest van je lichaam. Gebruik daarvoor (meerdere) kussens onder je hoofd of leg de kussens onder je matras bij het hoofdeinde. Daarnaast is het belangrijk om de slaapkamer goed te ventileren. Zet overdag het raam open en laat het raam ook ’s nachts op een kier staan. De frisse lucht zorgt voor een betere luchtvochtigheid.

Wat moet ik doen bij hoestbuien?

Het kan voorkomen dat je maar blijft hoesten, deze zogenaamde hoestbuien kunnen lang aanhouden. Het doel van de hoestbui is om het slijm uit de longen op te hoesten. Je kunt daarom je lichaam helpen door het slijm in de longen los te maken. Hieronder vind je tips om het slijm los te maken:
  • Ga stomen. Neem een warme douche of vul een kom met heet water. Inhaleer de stoom door je neus en adem uit via je mond.
  • Gorgel met zout water. Het zoute water zorgt ervoor dat de zwelling van je slijmvliezen vermindert. Hierdoor kan je lichaam het slijm beter afvoeren.
  • Drink voldoende.
  • Eet pittig. Door het eten van pittig voedsel gaan de luchtwegen openstaan. Hierdoor komt het slijm in je neus en keel los en kan het gemakkelijk je lichaam verlaten.

Wat kan ik doen tegen een benauwd gevoel?

Wanneer je een benauwd gevoel ervaart bij het hoesten kan dat verschillende oorzaken hebben. Mede door het hoesten is het moeilijker om normaal adem te halen. Het benauwde gevoel kan voortkomen uit een longontsteking, astma of een andere aandoening. Raadpleeg altijd je huisarts als je naast het hoesten een benauwd gevoel ervaart.

Gerelateerde berichten
Traditioneel Kruidengeneesmiddel met Hedera Helix ((klimop) droogextract 5-7,5:1) = Uniek Prospan extract EA575. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 4 jaar (stickpack 6 jaar). Lees voor gebruik de bijsluiter.