Waarom hoesten we slijm op?
22 februari 2018Reviews
23 februari 2018De verschillen tussen slijmhoest en kriebelhoest
Bij een lage weerstand hebben we in de wintermaanden een grotere kans op kriebelhoest of slijmhoest, maar wat is nou precies het verschil? En waarom hoesten we? In deze blog leggen we het verder uit.Waarom hoesten we?
Door te hoesten verschonen we onze luchtwegen en longen van slijm, hinderlijke stoffen of voedsel. Zo zorgt ons lichaam ervoor dat we optimaal kunnen ademhalen. Vaak ontstaat hoest door een infectie waarbij keelontsteking, bronchitis, verkoudheid en griep de meest voorkomende oorzaken zijn. Ook roken en allergieën kunnen tot hoesten leiden.Wat is kriebelhoest?
Sigarettenrook, vuil, virussen of bacteriën veroorzaken vaak een irritatie die leidt tot kriebelhoest. Kriebelhoest, ook wel prikkelhoest genoemd, beschrijft men als de “niet-productieve-hoest”. Dit komt door de onnodige prikkeling van het hoestcentrum. In tegenstelling tot bij slijmhoest, waar we door te hoesten onze luchtwegen verschonen, heeft kriebelhoest geen positief effect op ons lichaam. Vaak nemen de klachten toe omdat het slijmvlies steeds verder geïrriteerd raakt.Wat is slijmhoest?
Slijmhoest ziet men als de “productieve hoest”, het heeft namelijk een nuttige functie. Doordat we slijm ophoesten verschonen we onze longen van irriterende stoffen. Vaak hoef je maar enkele keren achter elkaar te hoesten alvorens het resultaat oplevert. In combinatie met koorts kan het duiden op een infectie aan de luchtwegen. Soms is het lastig om slijm op te hoesten, dan spreken we van vastzittend slijm of taai slijm. Vastzittend slijm kun je losmaken door een zelfzorgproduct te nemen tegen hoest.Wanneer gaan mijn hoestklachten over?
Over het algemeen verdwijnen de klachten bij hoest na twee tot drie weken. Raadpleeg een arts wanneer de klachten langer dan drie weken aanhouden. Ga direct naar de huisarts als je bloederig slijm ophoest.Hoe kan ik mijn hoest stoppen?
1. Bevochtig slijmvliezenProbeer bij hoestklachten de slijmvliezen vochtig te houden. Drink voldoende en neem af en toe een dropje. Ook is het belangrijk om de verwarming niet te hoog te zetten, dit resulteert meestal in een droge lucht en daarmee tot verergering van de hoestklachten. Bovendien gedijen verkoudheidsvirussen beter in een droge lucht.
2. Stomen bij kinderen
Van stomen wordt beweerd dat het helpt bij verkoudheidsklachten om taai slijm te verdunnen. Iets toevoegen aan het water heeft geen zin. Dit kan de slijmvliezen irriteren en daarmee leiden tot meer klachten. Voor kinderen werkt stomen op een andere manier. Neem ze mee in een warm bad of douche terwijl je tegelijkertijd de hete straal van de douche richt op een koude muur. De stoom die vervolgens vrij komt, verlicht de verkoudheidsklachten voor uw kind. Doe het wel voorzichtig, het stoom van heet water kan erg warm zijn.
3. Middelen bij hoest
Prospan® hoestdrank is effectief tegen hoest. De hoestdrank in fles is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar, de drank bevat geen alcohol en suiker. Naast de bekende fles is Prospan® ook verkrijgbaar in een stickpack. Uitermate geschikt voor onderweg, om mee te nemen naar school, op het werk of voor op reis. Voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Lees hier meer over de producten van Prospan.
4. Hoesten door roken
Roken heeft een negatieve uitwerking op hoestklachten. Het verslechtert niet alleen de klachten van de persoon zelf, maar ook van naasten. Vooral jongeren hebben er veel last van. Bij hen is de prikkel vaak heviger waardoor het sneller leidt tot hoesten.