Over Prospan
Klimop: onkruid of krachtig geneesmiddel?
21 februari 2018
De zin én onzin van een verkoudheidsbalsem

Een verkoudheidsbalsem onder je voeten smeren, werkt dat?

Gemiddeld hebben we twee tot vijf keer per jaar last van een verkoudheid. Vaak gaat dit gepaard met kriebelhoest of slijmhoest. Bij deze klachten smeren sommige mensen een balsem onder hun voeten om de irritaties te onderdrukken. We zien vaak als reactie op onze Facebook posts dat mensen zweren bij het smeren van verkoudheidsbalsem onder de voeten. Maar waarom eigenlijk?

Waarvoor wordt een balsem gebruikt?

Verkoudheidsbalsem is vaak een geneesmiddel bestaande uit een samenstelling van menthol, eucalyptus, kamfer en vasiline. Een dergelijke balsem verzacht de verschijnselen van een verkoudheid. Het inhaleren van de dampen door warm water of lichaamswarmte verlichten de ademhaling.

Waarom onder je voeten?

Wij vroegen gebruikers, waarom ze het onder hun voeten smeren. Volgens sommige absorberen de voetzolen oliën van verkoudheidsbalsems en helpt het daarmee de klachten te verminderen. Ook geven enkele gebruikers aan dat door het smeren van een stevige laag balsem het zware hoesten stopt. Wij kunnen géén wetenschappelijke informatie vinden dat het smeren van een verkoudheidsbalsem onder je voeten helpt. Producenten adviseren om het middel voor een optimale werking te smeren op de borst/rug of door toe te voegen aan warm water en de vrijgekomen lucht ongeveer 10 minuten in te ademen.

Je kunt zelf ook een balsem creëren. Giet heet water in een kom. Doe er kamille, eucalyptus en tijm in om het slijm los te maken en de keel te verzachten. Leg een doek over je hoofd en blijf 10 minuten vlak boven de kom hangen. Adem in door je mond en uit door je neus voor het beste resultaat. (pas wel op met stomen)

Hoest bij verkoudheidsklachten

Een verkoudheid gaat vaak gepaard met vastzittende hoest of kriebelhoest. Een hoestdrank kan dan een welkome aanvulling zijn. Waar een balsem de symptomen van verkoudheid verzacht en de ademhaling vergemakkelijkt, helpt een hoestsiroop om de hoest te verlichten. Prospan® hoestsiroop werkt bij zowel vastzittende hoest als kriebelhoest. Dit komt door het unieke EA575 extract dat helpt om het complexe proces van hoest effectief te behandelen. De hoestsiroop in fles is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar, de siroop bevat geen alcohol en is suikervrij.

Gerelateerde berichten
Traditioneel Kruidengeneesmiddel met Hedera Helix ((klimop) droogextract 5-7,5:1) = Uniek Prospan extract EA575. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 4 jaar (stickpack 6 jaar). Lees voor gebruik de bijsluiter.