Hoest bij kinderen
Hoest bij kinderen
22 februari 2018
Soorten hoest
Verschillen slijmhoest en kriebelhoest
22 februari 2018
Waarom hoesten we slijm op?

Waarom hoesten we slijm op?

Door te hoesten verschoont ons lichaam de luchtwegen van slijm. Hierdoor wordt het makkelijker om adem te halen. Slijm bestaat voornamelijk uit water en stofjes die ons lichaam beschermen tegen bacteriën en virussen, ook wel antilichamen genoemd. Iedereen mens produceert ongeveer 150 tot 200 milliliter slijm per dag. In de meeste gevallen heeft slijm een heldere kleur. We merken hier weinig van omdat het slijm ongemerkt verdwijnt via de keel in de maag. Bij een verkoudheid kan de kleur witter zijn dan normaal.

Is slijm slecht?

Nee, slijm is niet slecht voor je. Je keel, longen, darmen, maag en neus zijn bekleed met slijm. Het werkt als een beschermlaag om het weefsel eronder vochtig te houden. Stof dat in je lichaam probeert te komen wordt zodoende opgevangen door slijm. Een toename van slijm kan komen door een verkoudheid. Bij een verkoudheid stuurt je lichaam witte bloedcellen naar je luchtwegen. Doordat deze cellen een groenkleurig stof bevatten die bepaalde processen versnellen (enzymen) is je snot vaak groen van kleur. Naast een verkoudheid kunnen ook bronchitis, longontsteking, astma, roken of andere klachten/ziektes leiden tot een toename van de slijmproductie.

Heeft het slijm geen groene, maar een rood-bruinachtige kleur, dan komt dat doorgaans omdat tijdens het hoesten of snuiten van de neus een bloedvaatje kapot is gegaan. Een korte periode van rood-bruinachtig slijm is niet direct gevaarlijk. Bij een langere periode van rood-bruinachtig slijm ophoesten is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Hoestdrank bij slijmhoest

Prospan hoestdrank helpt tegen vastzittende hoest (slijmhoest) én kriebelhoest. Het bevat het unieke EA575 extract wat helpt om het complexe proces effectief te behandelen. Naast het gebruik van een hoestdrank helpen ook huismiddeltjes om hoestklachten te bestrijden. Denk aan thee met honing of dropjes om de hoestprikkel te onderdrukken. Neem daarnaast voldoende rust en zorg voor frisse lucht in huis of op je werk.

Gerelateerde berichten
Traditioneel Kruidengeneesmiddel met Hedera Helix ((klimop) droogextract 5-7,5:1) = Uniek Prospan extract EA575. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 4 jaar (stickpack 6 jaar). Lees voor gebruik de bijsluiter.